• Fossekleiva fabrikk
    O. Skarbö
    Industri
    Berger
    Fossekleiva
    Tekstilindustri
    Fabrikk
    Dam
    Arbeiderbolig
    Industrisamfunn
    Svelvik
    Vi ser Fossekleiva fabrikk på Berger, med en av flere dammer som ble anlagt for å skaffe kraft til tekstilproduksjonen. Arbeiderboliger ble og bygget av familien Jebsen som startet opp fabrikkene. Den vi ser like ved fabrikkpipa, er det Berger museum som disponerer og den har inventaret til West Bullen som var ansatt på fabrikken til Jebsen i 1880 årene. Det ble på den tiden hentet inn mye kompetanse fra England og Tyskland for å få i gang tekstilproduksjonen. Fotoet er tatt før 1919 da det står Berger i Jarlsberg. Jarlsberg og Larviks amt, var et amt i Norge 1821-1918. Ved overgangen til fylker som administrative enheter, fikk amtet navnet Vestfold fylke fra 1. januar 1919. Amt var et embete eller embetsdistrikt som ble tatt i bruk i Danmark-Norge etter innføringen av eneveldet i 1660.
    Fra Tore Nerdrum
  • Berger sett fra Bryggeveien
    Haraldsens Kunstforl. Oslo
    Postkort
    Industrisamfunn
    Berger
    Arbeiderbolig
    Parken Hotel
    Svelvik
    Industrisamfunn
    Strand
    Fotografen har her stått på Bryggeveien på Berger og satt linsa mot Bergerbukta. Her ser vi huset som var Parken Hotel til høyre i bildet. Det var smed på Berger Fabrik, Kristian Andresen som bygde og drev Parken Hotel fra 1910. I april 1934 overtok (Ernest) Oscar Eastwood huset og drev det delvis som hotell fram til tidlig på 50-tallet. I en periode var dette et av to hoteller på Berger. Det er fortsatt familien Eastwood, som eier bygget som i dag er renovert. Vi ser industrisamfunnet på Berger med arbeiderboliger i Øvre- og Nedregate, med den gamle skolen, Fjellsbyen og handelsforeningens bygg.
    Fra Tore Nerdrum
  • Arbeiderboliger i Bergerbukta
    Haraldsens Kunstforl. Oslo
    Berger
    Industrisamfunn
    Arbeiderbolig
    Kjøkkenhage
    Svelvik
    Fotografen har her stått oppe på Kastet og fotografert ned mot Bergerbukta. Byggmester Harald Franck sitt hus er her satt opp. Han kom visstnok fra Dramstadbukta og slo seg ned på Berger. Vedkommende som har skrevet kortet har feriert på Parken Hotel, men han kaller stedet "Frids pangsjonat". Smed på Berger Fabrik, Kristian Andresen, bygde og drev Parken Hotel fra 1910. I april 1934 overtok (Ernest) Oscar Eastwood huset og drev det delvis som hotell fram til tidlig på 50-tallet. I en periode var dette et av to hoteller på Berger. Det er fortsatt i familien Eastwoods sitt eie og er i dag renovert. Huset i bakgrunnen til venstre for kirken var i sin tid bebodd av Hans Godt som var gårdsbestyrer på Berger gård. Det lille huset midt på jordet i forkant tilhørte en Josef Larsen. Det området ble kalt for Rødlandsløkka. Her ble det stort sett dyrket poteter, men under den 2. verdenskrig ble det også dyrket tobakk her. Postkortet ble sendt i juni i 1932.
    Fra Tore Nerdrum
  • Arbeiderboliger på Berger
    Postkort
    Berger
    Arbeidersamfunn
    Arbeiderbolig
    Industri
    Jebsen
    Tekstilindustri
    Svelvik
    Foto av nedre Berger sett fra kirken. Vi ser Øvregate og Nedregate med arbeiderboliger. Man ser Ødegården, tidligere gården Jernbu, der Hartvig Meyer Hansen bygde i 1931.Dette er vel et eldre hus enn hans. Fjellet Borjern (Borgaren, eller Borgen iflg kart fa 1902) ruver i bakgrunnen og skjermer nedre Berger for vær og vind. Martin Bøhn bodde i det hvite huset mellom Øvre og Nedre gate før Rolf Mjelde og familien bodde der. I huset nærmest til venstre bodde veverimester på tekstilfabrikken til Jebsen, Max Harders, Han far Hinrich Harder f. 1866 i Holstein, Tyskland, var fabrikkens første veverimester. Familien bodde i det siste huset i Nedregate før Hovsveien, derav navnet Harderbakken på den lille bakken ned i Hovsveien. I huset til høyre bodde Bernt Iversen (Rolland) med familie. Postkortet er stemplet i Holmestrand den 25. juni, 1911. Mottaker er frk Johanne Laumb, Prinsens gate 13, Kristiania. "Kjære Johanne. Du kan tro vi har det deiligt, "jeg spiser (bær) saa den kommer igjen". Vi reiste til Kongsberg lørdag og kom igjen søndag. Ole blev igjen, og vi havde med oss 3 barn derfra. Den ene skal være med mig. Vi kommer til byen ved 10 tiden med Svelvik. Tror du Gustav kunde möte mig paa flytebryggen nu torsdags formiddag. Hils alle, hilsen din Karen. PS Dette er veien til bryggen. x det er her vi bor. Skal hilse fra Kristoffer Hansen."
    Fra Tore Nerdrum
  • Berger fabrikk og arbeiderboliger
    N.K. Verdenspostforeningen
    Postkort
    Berger
    Jebsen
    Arbeidersamfunn
    Tekstilindustri
    Industri
    Svelvik
    Fossekleiva
    Arbeiderbolig
    Et gammelt motiv tatt fra Bårjærn (Borgaren) mot Øvregate og Nedregate. Vi ser Berger fabrikk inne blant skogen bak. Ertland er ikke reist enda, men vi ser bestyrer Hans Godts gård, også kalt Trinten, mot Bergeråsen. Huset som vi ser til venstre for Berger Handelsforening sin kolonial og bakeri hvor Alf Solberg var den siste bestyreren i enden av Nedregate, var lager for butikken til Solberg. Her hadde også noen karer rigget til en boksering, hvor de trente sier historien. Det ble revet i forbindelse med bygging av ny vei. Ingen hus på stranda enda bortsett fra Parken Hotel som vi kan skimte bak trærne. Så ser vi Berger gård øverst til venstre i bildet. Huset midt på bildet var bolig for folk som hadde høyere stilling på Berger fabrikker. Her bodde i sin tid blant annet tyskeren og veverimester Max Harder. Max Harders far, Hinrich Harder f. 1866 i Holstein, Tyskland, var også veverimester. Familien bodde i det siste huset i Nedregate før Hovsveien, derav navnet Harderbakken på den lille bakken ned i Hovsveien.
    Fra Tore Nerdrum
  • Arbeiderboliger på Berger
    L.E.R 1904 Verdenspostforeningen
    Postkort
    Berger
    Arbeiderbolig
    Arbeidersamfunn
    Tekstilindustri
    Svelvik
    Fabrikk
    Fossekleiva
    Her ser vi arbeiderboliger og den ene av to fabrikker på Berger. Etter at familien Jebsen ankom Berger i 1879, tok det ikke lang tid før det var bygget opp en tekstilindustri med tilhørende arbeiderboliger, fabrikker og kirke. Dette fotografiet er nok ikke tatt lenge etter at boligene stod klare for innflytting av arbeidere. Der ble det særlig hentet fagekspertise fra England. Postkortet er sendt av Martin Andreas Bøhn f. på Modum i 1879. Han var handelsbetjent i Berger Handelsforening og ble senere kontorist på fabrikken. Han ble gift med Konstanse Nilsen, datter av Nikolai og Hildur Nilsen som bygget huset i Hovsveien 8.
    Fra Tore Nerdrum
  • Arbeiderboliger på Berger
    L.E.R 1904 Verdenspostforeningen
    Postkort
    Berger
    Arbeiderbolig
    Arbeidersamfunn
    Tekstilindustri
    Svelvik
    Her ser vi arbeiderboliger på Berger. Etter at familien Jebsen ankom Berger i 1879, tok det ikke lang tid før det var bygget opp en tekstilindustri med tilhørende arbeiderboliger, fabrikker og kirke. Dette fotografiet er nok ikke tatt lenge etter at boligene stod klare for innflytting av arbeidere. Der ble det særlig hentet fagekspertise fra England. Disse arbeiderboligene vi ser her på bildet fra Øvregate og Nedregate står fortsatt slik den dag i dag.
    Fra Tore Nerdrum
  • Bergerbukta
    H. Wergeland Kunstforlag, Porsgrund
    Postkort
    Berger
    Arbeiderbolig
    Arbeidersamfunn
    Postkort med motiv sett fra Bryggeveien på Berger. Her ser vi skolen oppunder Kastet, Bedehuset/barnekontrollen på stranda. Jacob Holtungs hus til venstre for gatehusene, eller så er det forretningen til Sigvart Haugland, og noen få hus til på veien til Hovet. Kortet er stemplet, Berger i Jarlsberg den 7. desember 1915. Mottaker er Frk. Annie Jensen. C/o Mr Fredrik Johnsen 37 Walnut Park, Roxbury Boston USA. "Kjære Annie. En rigtig god og morsom jul og et godt nytaar ønskes deg. Hjertelig tak for brevene, jeg skal snart skrive. Jeg sender samtidig en pakke med julehefter som jeg haaper de mottar i god behold. 1000 hilsner til Dagmar. Hilsen fra Rada. Skal hilse paa det hjerteligste fra hele familien." Dette er nok sendt fra Rada Larsen, datter av Josef og Nilie Larsen. De bodde i det huset som det er satt et kryss ved. De hadde nok familie eller venner, som de hadde blitt skilt fra av den store dammen etter utvandringen til USA.
    Fra Tore Nerdrum
    Arbeiderboliger i Bergerbukta
  • Kafedammen og Torbjørnshaugen
    Det norske kortforl. Kr:a
    Postkort
    Berger
    Arbeiderbolig
    Arbeidersamfunn
    Tekstilindustri
    Svelvik
    Familien Jebsen ankom Berger i 1879, og det ble starten på ett arbeidersamfunn basert rundt tekstilindustri. Her ser vi ett håndkolorert postkort med motiv av Kafedammen(Solbergdammen) og arbeiderboliger som har blitt bygget på Torbjørnshaugen. Arbeiderboligene vi ser her er i dag revet, og det er rekkehus der i dag. Berger museum har en utstilling i første etasje i en av Fossekleven fabrikks arbeiderboliger. Arbeiderboligen er den første du kommer til om du går opp veien fra dammen ved fabrikken. Boligen ble bygget ca. 1890 og huset familier som arbeidet ved fabrikken.
    Fra Tore Nerdrum
  • Bergers arbeidersamfunn
    Verdenspostforeningen
    Postkort
    Berger
    Arbeiderbolig
    Arbeidersamfunn
    Næringsliv
    Svelvik
    Et gammelt postkort med motiv fra Berger. Vi ser Torbjørnshaugen, Kafedammen og husene i Larsenbakken. Huset nærmest vannet ble bygget i 1893, og ble drevet som en kafé. Det har og vært kiosk- bakeri, drosje og transportforretning, bensinutsalg og manufakturforretning. Med mange innehavere, Strøm, Befring, Bendik Tranum, og Helge Jognerud. I det første huset på Torbjørnshaugen bodde familien Bullen før 1900. Einar og Jenny Bullen bodde her før de bygde og flyttet til Sand. Familien Jebsen ankom Berger i 1879, det ble starten på tekstilindustrien der, og arbeidersamfunnet som da vokste fram. Det ble og hentet kompetanse fra utlandet, hvor mange nye familier ankom fra England som familien Bullen.
    Fra Tore Nerdrum
  • Arbeiderboliger ved Kafedammen
    Carl Normanns Kortf.
    Postkort
    Berger
    Arbeiderbolig
    Arbeidersamfunn
    Svelvik
    Vi ser Torbjørnshaugen med Kafedammen i forgrunnen. Familien Jebsen ankom Berger i 1879, og det var starten på tekstilindustrien på Berger. Her ser vi arbeiderboliger som ble bygget flere steder på Berger.
    Fra Tore Nerdrum
  • Abeiderbrakke ved Eidsfoss Verk ca. 1950 til 1960
    Ukjent
    Arbeiderbolig
    Arkitektur
    Bakgård
    Bolig
    Bolighus
    Brakke
    Bygning
    Eksteriør
    Hus
    Svalgang
    Sykkel
    Trapp
    Trebygning
    Trehus
    Trehusbebyggelse
    Tøyskjerm
    Tøystykke
  • Berger - Arbeiderboliger
    Anders Høien
    Reprofotograf Mathijs Goris
    Berger
    Arbeiderbolig
    Åker
    Berger Fabriks Arbeiderboliger. I forgrunnen til høyre; Bestyrerbolig. Her bodde Fabrikbestyrer Chr. Torbjørnsen og Stampemester William Eastwood m/familie. Til venstre; Bokholderbolig. Her bodde bokholder Christen Terjesen som også var kasserer ved Berger Sparebank og Expeditør Sander Solberg med familier. Midt på bildet; Handelsforeningen. Helt bak Berger skole. Bare ett hus i Fjellsbyen, så bildet er tatt før 1910
  • Anders Høien
    Reprofotograf Mathijs Goris
    Arbeiderbolig
    Berger
    Berger - i forgrunnen Berger skole og lærerboligen. Kun ett hus i Fjellsbyen så bildet er tatt før 1914
  • Bergerbukta
    Anders Høien
    Reprofotograf Mathijs Goris
    Berger
    Arbeiderbolig
    Gård
    Åker
    Berger sett fra Øgårdsbråtan. Til høyre Sootgården, til venstre Tinngården hvor Jørgen Dyrdal startet Sande Mineralvandfabrik i 1914
  • Svend Foyns arbeiderboliger 1860
    Th. Larsen
    Allé
    Arbeiderbolig
    Arkitektur
    Bolig
    Bolighus
    Brygge
    Båt
    Fjell
    Hest
    Hestekjerre
    Hus
    Jordbruk
    Jorde
    Kjerre
    Kyst
    Kystlandskap
    Landbruk
    Landskap
    Molo
    Robåt
    Sjø
    Skog
    Trebygning
    Trehus
    Våtplate
    Åker
    Tunsberg. Riksantikvariatet nr 74. Svend Foyns Arbeiderboliger för 77
  • Svend Foyns arbeiderboliger 1860
    Th. Larsen
    Allé
    Arbeiderbolig
    Arkitektur
    Bolig
    Bolighus
    Brygge
    Båt
    Fjell
    Hest
    Hestekjerre
    Hus
    Jordbruk
    Jorde
    Kjerre
    Kyst
    Kystlandskap
    Landbruk
    Landskap
    Molo
    Robåt
    Sjø
    Skog
    Trebygning
    Trehus
    Åker
    Våtplate
  • Christensens Dampsag, senere Zeiner & Co Trelasthandel 1955
    Fjellanger Widerøe AS
    Allé
    Arbeiderbolig
    Bebyggelse
    Bedrift
    Bolig
    Bolighus
    Brygge
    Bybilde
    Båt
    Båthavn
    Båthus
    Dampsag
    Flagg
    Flaggstang
    Handel
    Industri
    Industribygg
    Industriområde
    Kanal
    Landskap
    Næring
    Næringsbygg
    Park
    Sag
    Trelast
    Trelasthandel
    Flyfoto
    Svend Foyns arbeiderboliger til høyre, Tønsberg Reperbane øverst i midten
  • Tønsberg by 1947
    Fjellanger Widerøe AS
    Arbeiderbolig
    Bebyggelse
    Bedrift
    Bolig
    Bolighus
    Boligområde
    Brygge
    By
    Bybilde
    Båt
    Christensens Dampsag
    Dampsag
    Domkirke
    Flyfoto
    Gate
    Gunnarsbø
    Gunnarsbøparken
    Handel
    Herskapshus
    Hus
    Industri
    Industribygg
    Jernbanelinje
    Jernbaneskinne
    Jernbanespor
    Kirke
    Kyst
    Kystlandskap
    Landskap
    Murbygning
    Murhus
    Næring
    Næringsbygg
    Panorama
    Park
    Sag
    Sagbruk
    Sjømannsskole
    Skog
    Skole
    Slottsfjellet
    Slottsfjellskolen
    Slottsfjellstårnet
    Svend Foyns arbeiderboliger
    Toglinje
    Togspor
    Trehus
    Trelast
    Trelasthandel
    Tønsberg domkirke
    Tønsberg sjømannsskole
    Tårn
    Utsikt
    Vei
    Villa
  • Berger - sett fra Bryggeåsen
    Anders Høien
    Reprofotograf Mathijs Goris
    Arbeiderbolig
    Samfunn
    Arbeidersamfunn
    Berger
    Berger ca. 1910 Midt på bildet Handelsforeningen på Torvet
  • Hammerdalen og Farriselva.
    Ukjent
    Dal
    Elv
    Sti
    Bygning
    Hus
    Eksteriør
    Mellomdammen
    Damanlegg
    Farris
    Tømmerrenne
    Jernbaneskinner
    Jernbanespor
    Arbeiderbolig
    Her står vi på østsiden av Hammerdalen og ser over mot den bratte, treløse skrenten opp mot øvre del av Eidgata på Langestrand. Det var et populært sted for oppsending av drager, forteller gamle "sotingær". Johan Normans kjempedrage laget av avispapir var visstnok et syn, når den steg over dalen helt over til Trudvang. Stien til venstre fører opp til Eidgata 12, oppført av Fritzøe verk som arbeiderbolig i 1856. Nede til høyre ses litt av Mellomdammen og tømmerrenna fra Farrisdammen. Bildet er tatt i 1882 eller 1883 rett etter at jernbaneanlegget var ferdig.
    Foto lånt av: Fritzøe Museum Kilde: Nyhus, Per "Larvik før og nå 2", s. 143.
  • Berger - Fjellsbyen
    Anders Høien
    Reprofotograf Mathijs Goris
    Bolig
    Arbeiderbolig
    Berger
    Fjellsbyen, Berger. Det første huset bygget før 1900. Kvinnen til venstre er Ragna Ovidia Høien, gift med Anders Høien fra 1. oktober 1913 til Anders Høiens død i 1926. Anders Høiens første hustru, Gunhild, døde i 1912. Ragna Ovidia Høien var født Jakobsen, født i 1873 i Drammen, død i 1960 i Svelvik. Kilde: Jan Ivar Jåberg, Ragna var en søster av Jåbergs tippoldemor.
  • Berger i gamle dager
    O. Skarbö
    Berger
    Arbeiderbolig
    Bolig
    Arbeidersamfunn
    Vestfold
    Jarlsberg
    Mast
    Elektrisitet
    Postkort
    De to husene øverst ble kalt Fjellsbyen, Lengst til h. bodde fam. Røkaas i 2. etg. Petter Moen og fam i 1. etg. I huset til v. bodde Ludvig Th. Berger og dattera i 2. etg. Marinius Moen og fam i 1.etg. Ludvig var kjent for å være levende med på Berger Ils hjemmekamper, og han vandret att og fram på tribunen som en tiger i bur, og spyttet snus i øst og vest, og hadde stadige kommentarer i Svelviksposten. Motivet fra Hovet mot øvre og nedre gata, Vi ser Fru Henricks forretning midt i bildet, som ble tatt over av fru Røkaas. Den store hvite gården ble kalt Thinngården, her skal Dyrdahl ettersigende ha startet sin brusproduksjon i kjelleren. Midt i bildet over fru Henricks gård ser vi Nikkehjemmet, hvor kom det navnet fra? er informasjonen Tore Nerdrum har gravd fram.
    Fra samlingen til Tore Nerdum
  • Berger i gamle dager
    Carl Normanns Kortf.
    Berger
    Postkort
    Arbeidersamfunn
    Bergerbukta
    Vestfold
    Jarlsberg
    Arbeiderbolig
    Fabrikk
    Tekstilindustri
    Foto tatt fra Bryggeråsen mot Bergerbukta. I bakgrunn skimtes fabrikkboligene på Torbjørnshaugen og Fossekleiva fabrikk.
    Fra samlingen til Tore Nerdum
  • Berger i gamle dager
    O. Skarbö
    Berger
    Arbeiderbolig
    Samfunn
    Arbeidersamfunn
    Vestfold
    Jarlsberg
    Postkort
    Vi begynner fra venstre i øvre gate, beboere ca 1950. 1 Arnold og Helene Berger (oppe), Kristian og Augusta Moen (nede), 2. Kristian og Hjørdis Kalsaas (oppe), Arne og Åse Johnsen (nede), 3. Nils og Magda Kjeseth (oppe), Einar og Astrid Finsand (nede), 4. Bernt og Ragna Bullen (oppe), Finn og Anna Prøys (nede), 5. Trygve og Hanna Haugland (oppe), Ingvald og Hilma Bingen (nede), 6. Bent og Esther Pettersen (oppe), Knut og Synnøve Finsand (nede), 7. Jørg og Bertha Mjelde (oppe), Rolf og Ingrid Mjelde (nede), (. Dagny Pettersen (oppe), Solveig Iversen(nede). Fjellsbyen fra venstre: 1. Ludvig og Jenny Berger (oppe), Hilmar og Ellen Edvardsen (nede). 2. Ragnhild Røkaas (oppe), Petter og Lilly Moen (nede). Ifølge Tore Nerdrum
    Fra samlingen til Tore Nerdum